Συγκλονιστικό σχόλιο για τον Ελ. Βενιζέλο
Κυκλοφόρησε πρόσφατα το εξαιρετικό βιβλίο του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στην Πάντειο και επισκέπτη Καθηγητή στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης (Γαλλία) Θανάση Διαμαντόπουλου με τίτλο: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πλαστουργός της ιστορίας», στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα, ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Βενιζέλος;
Όπως αναφέρει: «Ήταν πλαστουργός Ιστορίας, ανορθωτής, εξυψωτής, εκσυγχρονιστής; Ή μήπως κατεδαφιστής, εκθεμελιωτής, οδοστρωτήρας; Πυροδότης των ζωτικών δυνάμεων του έθνους ή τροφοδότης των πιο ταπεινών ενστίκτων του λαού; Σε κάθε περίπτωση... Όποια πέτρα και αν σήκωνες εκείνα τα χρόνια, τον έβρισκες από κάτω. Πανταχού παρόντα ακόμη και εν απουσία του. Μονοπρόσωπη διαιρετική τομή, που -σχεδόν- ακύρωνε όλες τις άλλες. Άνθρωπος-μύθος, για κάποιους θρύλος, νυχτερινός εφιάλτης για άλλους, σφράγισε ανεξίτηλα το συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων και θα παραμείνει, στο διηνεκές ίσως, ζώσα ιστορία. Μέγας, μικρός, «Άγιος», «Εωσφόρος», μισούμενος, λατρευόμενος...».
Μέσα στο βιβλίο υπάρχει η παρακάτω, κορυφαία και καταλυτική αναφορά, η οποία επιβεβαίωσε απόλυτα την γνώμη μου για τον Βενιζέλο:
«...ειδικά στο ερώτημα αν ο Βενιζέλος ήτο "καλός ή κακός", βρήκα μια απάντηση, όχι ιδιαίτερα κολακευτική, φοβάμαι, για το μεγάλο τέκνο της Κρήτης, αν και προερχόμενη από το λιγότερο ύποπτο για αντιβενιζελισμό πρόσωπο. Και τη βρήκα, εν πολλοίς, χάρη στην τύχη: Στις 25 Μαρτίου του 2024, την ημέρα που συμπληρωνόταν ακριβώς ένας αιώνας από την εγκαθίδρυση της αβασίλευτης δημοκρατίας του Μεσοπολέμου, ένας έγκριτος δημοσιογράφος με κάλεσε στη ραδιοφωνική εκπομπή του να μιλήσω γι' αυτήν. Σε ένα διάλειμμα μου είπε : «Θα σου το είχε και εσένα αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αφού μια περίοδο τον έβλεπες συχνά και συζητούσατε. Όταν κατέβαινε για πρώτη φορά υποψήφιος, στις εκλογές του 1946, πήγε να πάρει την ευχή της γιαγιάς του Κατίγκως Μητσοτάκη, αδελφής του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αυτή, αφού τον κοίταξε καλά καλά, με μάλλον ύφος διστακτικό, στο τέλος προέβλεψε : "Θα τα καταφέρεις. Γιατί όχι; Kακός άνθρωπος είσαι". Και, μετά από μια σύντομη διακοπή, συνέχισε : "Όχι βέβαια τόσο κακός όσο ο Λεφτέρης..."». Εμένα πάντως δεν μου είχε μεταφέρει ο πρόεδρος τη συζήτηση αυτή με την αδελφή του "Εθνάρχη", ίσως γιατί συνομιλούσα μαζί του σε εποχή που τον ενδιέφερε περισσότερο η εικόνα του στην κοινή γνώμη...».
Δ.Ε.Ε.