Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Ένοπλες Δυνάμεις



Προτάσεις ΓΕΕΘΑ για την άμυνα 


Συμφωνούμε και επικροτούμε τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ προς την κυβέρνηση για την Άμυνα της χώρας, που είδαν χθες 1-8-2020 το φως της δημοσιότητας στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ. Διατηρούμε όμως τις επιφυλάξεις μας ως προς το μείζον θέμα της πλήρους αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων, ζήτημα στο οποίο θα επανέλθουμε.

            Ως προς τις προτάσεις του ΓΕΕΘΑ παρατηρούμε ότι:

-Είναι απολύτως απαραίτητη η πρόσληψη, υπό προϋποθέσεις, νέων Επαγγελματιών Οπλιτών για την μερική κάλυψη της μειωμένης στελέχωσης, κυρίως των οπλικών μας συστημάτων και των κύριων μέσων μάχης.

-Η κυβέρνηση επιβάλλεται να δεχθεί την πρόταση αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, καθόσον η έλλειψη στελεχών αποτελεί αδύναμο σημείο στην όλη στελέχωση του Στρατού μας (εξάλλου η κυβέρνηση ΝΔ-Σαμαρά είχε κάνει το λάθος της μείωσης των εισακτέων και τώρα έχουμε προβλήματα).

  κατάταξη στα 18 είναι ένα πολύ καλό μέτρο, που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, και επιλύει κατά πολύ το πρόβλημα στελέχωσης, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των ανυποτάκτων που δημιουργούνται με το ισχύον σύστημα.

-Η αύξηση της θητείας επιβάλλεται να γίνει άμεσα, σε πρώτη φάση στους 12 και μετά στους 14 μήνες, έτσι ώστε ο κάθε στρατιώτης να υφίσταται 1 μήνα βασική εκπαίδευση, 1 μήνα εκπαίδευση ειδικότητας και να διέρχεται 2 εξάμηνα εκπαιδεύσεως, ένα χειμερινό και ένα θερινό.

- Τέλος, η εθελοντική στράτευση των γυναικών είναι ένα πολύ καλό μέτρο για την επίλυση του προβλήματος ελλείψεων στελέχωσης. Οι Ελληνίδες γυναίκες έχουν αποδείξει ως στελέχη ότι  σε υποστηρικτικές κυρίως θέσεις, αλλά και σε θέσεις μάχιμες, είναι στο ίδιο τουλάχιστον επίπεδο με τους άνδρες.

Οι προτάσεις αυτές  όμως αφορούν μόνο τον ένα πυλώνα ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ενισχυθούμε και στον άλλο πυλώνα, αυτόν του εμπλουτισμού των Οπλικών Συστημάτων.

Αυτός ο εμπλουτισμός μπορεί να γίνει αρχικά με την οικονομική ενίσχυση για αγορά των απαραιτήτων ανταλλακτικών, έτσι ώστε τα οπλικά μας συστήματα (Αεροσκάφη, Πλοία, Ελικόπτερα, Άρματα, Πυροβόλα κλπ) να έρθουν στο παραδεκτό και επιθυμητό επίπεδο διαθεσιμότητας.  Στη συνέχεια η πολιτεία πρέπει να κάνει πράξεις των προτάσεων των Γενικών Επιτελείων για απόκτηση νέων συστημάτων, όπου απαιτείται, έτσι ώστε η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδος να έρθει στο αναγκαίο επίπεδο, σε σχέση πάντα με τις υπάρχουσες απειλές, τόσο από το εξωτερικό (Τουρκία και λοιπές γείτονες εχθρικές χώρες), όσο και από το εσωτερικό (απειλές από λαθρομετανάστες και λοιπούς υβριδικούς κινδύνους).