Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Μεταναστευτικό (24) Τελευταίο


Κλείνουμε το πρώτο μέρος του αφιερώματος με μια τελευταία ανάρτηση-αποτίμηση της σημερινής κατάστασης, στο οποίο παραθέσαμε άρθρα, κείμενα και αναλύσεις από αξιόπιστες πηγές διαφορετικών προελεύσεων, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα των δεδομένων του προβλήματος. Θα ακολουθήσουν προτάσεις και θα διατυπωθούν στο τέλος οι θέσεις του ΚΕΜΕΘΑ.

577.359 νόμιμοι μετανάστες από 150 
διαφορετικά κράτη ζουν στην Ελλάδα

Άρθρο του δημοσιογράφου Γιώργου Θεολογά

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2016 έχουμε τον ακριβή αριθμό νομίμων μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. 
Και όταν σκεφτόμαστε και τους μη νόμιμους μας πιάνει πονοκέφαλος... 

Κοντά στους 600,000 οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα - Όλα τα στατιστικά στοιχεία 

Περισσότεροι από 577.000 νόμιμοι μετανάστες, από περίπου 150 διαφορετικά κράτη προέλευσης, ζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφή στις 30 Νοεμβρίου του 2016 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών που πέρασε στις 18 Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Φόρουμ Μεταναστών, οι πέντε πολυπληθέστερες κοινότητες μεταναστών είναι: 

1) οι Αλβανοί (401.402), 

2) οι Ουκρανοί (19.850), 

3) οι Γεωργιανοί (19.196) 

4) οι Πακιστανοί (16.964) 

5) και οι Ρώσοι (15.207). 

Οι 210.167 μετανάστες κατέχουν άδειες διαμονής μακράς διάρκειας. Από αυτούς, μόνο 18.500 έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, που παρέχει αυξημένη προστασία και ίση μεταχείριση με τους πολίτες της ΕΕ.

Περίπου 100.000 μετανάστες κατέχουν επισφαλή τύπο άδειας διαμονής. Από αυτούς, οι 25.000 κατέχουν άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Αρκετοί είχαν απολέσει το δικαίωμα νόμιμης διαμονής το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πλέον τους δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησής τους αν υποβάλουν αίτηση στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. 

Περίπου 131.000 μετανάστες είναι ανήλικοι. Μεγάλο μέρος από αυτούς έχει το δικαίωμα για την απόκτηση άδειας διαμονής δεύτερης γενιάς, όταν ενηλικιωθεί. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια πριν και μετά την ενηλικίωσή τους. Περίπου 33.000 έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών, ενώ 77.868 είναι μεταξύ 50-59 ετών. 

Αναφορικά με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα με τις πρόσφατες ροές, το ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών δηλώνει ότι "η πρόσφατη πρόταση της ΕΕ για την επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου 2, επιβεβαιώνει πως η Ευρώπη χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα, αντί να φροντίσει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ανθρώπους που παραμένουν αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στη χώρα". 

Το ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, διοργάνωσε μάλιστα και εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών. 

Στη συζήτηση παρευρέθησαν, ο επίκουρος καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέας Τάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, Κωστής Παπαϊωάννου, ο νομικός, Βασίλης Παπαδόπουλος, και ο αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Περιείχε και πολιτιστικό πρόγραμμα από μεταναστευτικές κοινότητες.


Συμπληρωματικά, παραθέτουμε και τον ακόλουθο Πίνακα:



«ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ»
ΚE.Μ.ΕΘ.Α.
"Center for National Reconstruction Studies"