Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Αριστερές αμερικανιές


Αριστερές αμερικανιές 
(Ψηφοθηρία μέσω γελοίων πυροτεχνημάτων) 

Διαβάσαμε στις ειδήσεις ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ορισμένες αποφάσεις του, οι οποίες σηματοδοτούν μια άλλη πολιτική πορεία της χώρας του, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν του προκατόχου του. 

Μεταξύ αυτών, κεντρική θέση κατέχει και η εξαγγελία του για την επαναφορά και επίσπευση της παλαιότερης απόφασης του τότε προέδρου Ομπάμα για την αντικατάσταση του κυκλοφορούντος χαρτονομίσματος των 20 δολλαρίων στο οποίο υπήρχε η εικόνα του 7ου Προέδρου των ΗΠΑ (1829 – 1837) Άντριου Τζάκσον (Andrew Jackson, 1767 – 1845), με ένα νέο (βλ. φωτ.) στο οποίο θα απεικονίζεται η Αφροαμερικανή ακτιβίστρια για την κατάργηση της δουλείας Χάρριετ Τάμπμαν (Harriet Tubman, 1922-1913). 


Για όποιον γνωρίζει έστω και ελάχιστες λεπτομέρειες της αμερικάνικης Ιστορίας αυτή η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα προκλητική. Ο Πρόεδρος Τζάκσον υπήρξε μια σημαντικότατη προσωπικότητα, ικανότατος στρατηγός με σπουδαίες νίκες σε κρίσιμες μάχες στο ενεργητικό του, με πολυάριθμα μέτρα υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών του στην διάρκεια της 8ετούς θητείας του ως προέδρου και κυρίως σκληρός πολέμιος της παντοδυναμίας των αμερικάνικων Τραπεζών που κερδοσκοπούσαν ασύστολα εις βάρος του κοινού. Βεβαίως, για να τα γράφουμε όλα, υπήρξε υπέρμαχος της δουλείας (όπως εξ άλλου η πλειονότητα των Αμερικάνων εκείνης της εποχής) και στους πολέμους εναντίον των Ινδιάνων είχε αποσπάσει από τις διάφορες φυλές τεράστιες εδαφικές εκτάσεις. 

Και πάλι όμως, σε σύγκριση με την ασήμαντη Τάμπμαν, της οποίας το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν η δημιουργία ενός δικτύου διακίνησης φυγάδων προς τον Καναδά και σε Πολιτείες που είχαν καταργήσει την δουλεία, υπάρχει μια τεράστια διαφορά, μέρας με την νύχτα. 

Τελικώς, οι αριστεροί αποδεικνύονται παντού ότι είναι του ιδίου φυράματος και μοναδικοί στο να ισοπεδώνουν τα πάντα προς τα κάτω ώστε να τα φέρουν στα μέτρα τους. 

Θα προτείναμε στον «αριστερό» Μπάιντεν, μια και το βασικό κριτήριο επιλογής της Τάμπμαν ήταν ότι εκτός από μαύρη ήταν και γυναίκα, να τολμούσε αντί της «ακτιβίστριας», στο 20δόλλαρο να απεικόνιζαν την ηρωίδα των Ινδιάνων Τσερόκη Nanye-hi (Nancy Ward), που διακρίθηκε στις μάχες, στους αγώνες για τα δικαιώματα του λαού της, αλλά υπήρξε και πρωταγωνίστρια για την συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση με τους Λευκούς. 


Μερικά βιογραφικά της στοιχεία: Γεννήθηκε γύρω στα 1738 στην φυλή των Τσερόκη (Cherokee). Το 1755 πολέμησε δίπλα στον σύζυγό της σε μια μάχη εναντίον της φυλής των Κρήκς (Creeks) στην οποία αυτός τραυματίστηκε θανάσιμα. Τότε η Nanye-hi άρπαξε ένα τουφέκι και εμψυχώνοντας τους ομοφύλους της πέτυχε να κερδίσουν την μάχη. Πήρε μέρος και σε άλλες συγκρούσεις με αποτέλεσμα να της αναθέσουν οι Τσερόκη την αρχηγία του Συμβουλίου Γυναικών, αλλά και να της παραχωρήσουν θέση στο Συμβούλιο των Αρχηγών, γεγονός που εντυπωσίασε τους Λευκούς, οι οποίοι έκπληκτοι (για τα δεδομένα της εποχής) είδαν να συμμετέχει ισότιμα μια γυναίκα στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1750 παντρεύτηκε τον Άγγλο Μπράιαν Γουώρντ (Bryant Ward) για να υποστηρίξει έμπρακτα την ανάγκη της συνύπαρξης λευκών αποίκων και γηγενών Ινδιάνων. Μέχρι τον θάνατό της το 1822 η Νάνσυ Γουώρντ (όπως αναφερόταν πλέον) δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για τα δίκαια του λαού της και κυρίως να αντιστέκεται με κάθε μέσον στην συνεχιζόμενη αρπαγή εκτάσεων από την αμερικανική κυβέρνηση. 

Μετά τα παραπάνω δεν θα ήταν λογικό να προταθεί η σπουδαία αυτή γυναίκα να απεικονισθεί στο χαρτονόμισμα, αντί της Τάμπμαν; 

Δυστυχώς όμως οι ψήφοι των μαύρων είναι συντριπτικά πολλαπλάσιοι των ψήφων των γηγενών Ινδιάνων που έχουν απομείνει, πέρα από το πρόβλημα ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα κίνημα διεκδίκησης εδαφών που αρπάχτηκαν από τους Ινδιάνους και να μπλέξει ο καλός άνθρωπος και μέγας «ιδεολόγος» και «δημοκράτης» Μπάιντεν με Δικαστήρια, καταγγελίες στον ΟΗΕ, υπενθύμιση των εγκλημάτων που διεπράχθησαν εις βάρος των Ινδιάνων και άλλα πολλά, οπότε πώς θα βγεί μετά να κατηγορήσει την Κίνα που "καταπιέζει" τους Ουϊγούρους Τούρκους; 

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης 
31-1-2021