Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Μητσοτακέικο: Το πολιτικό καρκίνωμα της χώρας (2)

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Μητσοτακέικο: Το πολιτικό 
καρκίνωμα της χώρας (2)

Έρευνα για την αδελφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν οι γαλλικές αρχές - Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

Την αδελφή του Κυριάκου, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη–Gourdain, ερευνούν οι γαλλικές οικονομικές αρχές, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Kontranews». Οι γαλλικές οικονομικές αρχές, ζήτησαν τη συνδρομή των ελληνικών αρχών κα συγκεκριμένα του ΣΔΟΕ, για να διασταυρώσουν τα οικονομικά στοιχεία της κ. Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και στην Ελλάδα, αν και με ποιο καθεστώς φορολογείται. Στην Γαλλία διεξάγεται έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία της αδελφής του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο βασικός λόγος φαίνεται πως είναι η δράση της κ. Αλεξάνδρας Μητσοτάκη–Gourdain, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι γαλλικές αρχές, ζητούν λοιπόν τη συνδρομή και του ΣΔΟΕ, αναζητώντας πληροφορίες για το φορολογικό προφίλ της κ. Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, για τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα, ακίνητα και κινητά για όποιο άλλο στοιχείο συνδέεται με την οικονομική της δραστηριότητα και αν αυτό φορολογείται ή όχι. Θέλουν έτσι να συνδυάσουν όλες τις κινήσεις στην Γαλλία και στην Ελλάδα.
Η αναζήτηση αυτή προέκυψε λόγω της ενασχόλησης της κ. Αλεξάνδρας Μητσοτάκη–Gourdain με ΜΚΟ, την πολύ γνωστή ActionAid Ελλάς όπως και την “AFI – Action Finance Initiative”. Η μεν πρώτη μαζεύει λεφτά από χορηγούς-αναδόχους, τα οποία δίνονται σε φτωχά παιδιά της Αφρικής. Η δεύτερη έχει σαν στόχο την διείσδυση και την καθιέρωση του «μικροδανεισμού» στην Ελλάδα.
Η κ. Μητσοτάκη ίδρυσε το 1998 την ActionAid Ελλάς, η οποία από το 2003 είναι μέλος του Δ.Σ. της διεθνούς ActionAid. Από το 2007, η κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ελληνικής οργάνωσης. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Δ.Σ. και της Γ.Σ. της ιδίας οργάνωσης. Από το 2009 διατελεί Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, το οποίο προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό στη Γαλλία. Διδάσκει σε σεμινάριο με θέμα την Πολιτική Οικονομία και Ανάπτυξη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι. Η κ. Μητσοτάκη που σπούδασε στο Παρίσι, είναι παντρεμένη με τον Γάλλο δικηγόρο Πασκάλ Gourdain, με τον οποίο απέκτησαν 4 παιδιά.
Έχει ζήσει πάρα πολλά χρόνια στο Παρίσι, όπου και μετά τις σπουδές της συνέχισε να εργάζεται στον ΟΟΣΑ και κατόπιν στο Κέντρο Ανάπτυξης του ίδιου οργανισμού.
Η έρευνα όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν προέκυψε από έρευνα που γίνεται στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία πηγαίνουν κατά κύριο λόγο στην Αφρική. Οι ΜΚΟ, συγκεντρώνουν διεθνώς την προσοχή των ελεγκτικών, οικονομικών και άλλων αρχών, ακριβώς γιατί διαχειρίζονται τεράστια ποσά. Δεν αποκλείεται η έρευνα αυτή να μην έχει ξεκινήσει πρόσφατα, φαίνεται όμως ότι τώρα εστιάζεται στη δράση της αδελφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλεξάνδρας.
Πηγή: kontranews.gr

ActionAid Eλλάς: Παραίτηση «μυστήριο» της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη 28|06|2017

Αίσθηση προκάλεσε η ξαφνική ανακοίνωση της είδησης ότι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ActionAid Eλλάς, παραδίδει τη σκυτάλη της οργάνωσης στον Ηλία Γαληνό. Η απόσυρση της ιδρύτριας του ελληνικού τμήματος της διεθνούς οργάνωσης προκάλεσε έντονα ερωτήματα.
Το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης ActionAid συστήθηκε με πρωτοβουλία της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη το 1998. Η κόρη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου επί δέκα χρόνια (2007-2017), πάντα σε εθελοντική βάση.
Σε αποχαιρετιστήριο μήνυμά της, η κυρία Μητσοτάκη ανέφερε: «Με μεγάλη ικανοποίηση και βαθιά συγκίνηση παραδίδω τη σκυτάλη σε καλά χέρια στην ActionAid Ελλάς. Θέλω να πω ένα τεράστιο “ευχαριστώ” σε όλους όσους αγκαλιάσατε και συνεχίζετε να αγκαλιάζετε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα με έχει πάντα στο πλευρό της». Νέος πρόεδρος της ActionAid Ελλάς αναλαμβάνει ο Ηλίας Γαληνός.


Η αδερφή του Κ. Μητσοτάκη πρόεδρος της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα - 25 Ιουνίου 2020

Επίσημοι λομπίστες των βιομηχανικών αιολικών πάρκων 
η οικογένεια Μητσοτάκη;

Εκστρατεία για την κάμψη των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αναλαμβάνει από το «Πράσινο Ταμείο» η κοινή πρωτοβουλία EPLO/ISD και ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ, Πρόεδρος στην οποία είναι η αδερφή του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
Πιο συγκεκριμένα, το «Πράσινο Ταμείο» αναθέτει στους δύο φορείς ένα έργο ύψους 130.000 ευρώ με σκοπό να εξασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, που εναντιώνονται στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στην επικράτεια.
Δεν είναι συνηθισμένο, τόσο ένα νομικό πρόσωπο του δημοσίου, πόσο μάλλον φορείς που συνδέονται άμεσα με τον Πρωθυπουργό, να δημιουργούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κινήματα που εκφράζουν βάσιμες και σοβαρές αντιρρήσεις ώστε να επωφεληθούν οι εγχώριες και ξένες εταιρίες που συνωστίζονται για την εκμετάλλευση των αιολικών πάρκων.
Η σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, έγινε στις 10 Ιουνίου και σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό, ο σκοπός της ανάθεσης περιγράφεται, δίχως περιστροφές: «Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και EPLO/ISD για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση Αιολικών έργων, με τρόπο ισόρροπο και κοινά αποδεκτό, η ανάγκη για οργανωμένα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα επιτακτική: οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων. Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μίγμα λύσεων και τεχνολογιών».
Ποιοι είναι οι φορείς:
• Το Πράσινο Ταμείο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που ιδρύθηκε το 2010, αποτελεί συνέχεια, παλαιότερου φορέα με σκοπό τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη προγραμμάτων για ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους ενώ κατά καιρούς έχουν απορροφηθεί πόροι, όπως τα πρόστιμα από τη διατήρηση των ημιυπαίθριων χώρων.
• Το EPLO/ISD είναι το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου με στόχο την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μέσω της χρηστής διακυβέρνησης,
• Οι ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ/Convergences Greece Forum είναι σύμφωνα με τους υπεύθυνους μια πλατφόρμα που συνενώνει οργανώσεις, οργανισμούς, εταιρίες, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, «με στόχο έναν κόσμο με Μηδέν Αποκλεισμό, Μηδέν Αποτύπωμα Άνθρακα, Μηδέν Φτώχεια!» όπως αναφέρουν. Ιδρυτής και Πρόεδρός του είναι η αδερφή του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
Του Θοδωρή Καραγιαννίδη, tvxs.gr


Δάνειο 150 χιλ ευρώ στον Κυριάκο από την πρόεδρο ΜΚΟ Actionaid Hellas  Αλεξάνδρα Μητσοτάκη- Gourdain. 

23 Μαΐου 2020

Η Gourdain Αλεξάνδρα εκτός από ιδρύτρια και Πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Actionaid Hellas είναι και μέτοχος της K.M. BROKERS SINGLE MEMBER P.C. μεταξύ πολλών άλλων νεοϊδρυθέντων δραστηριοτήτων.

Η K.M. BROKERS SINGLE MEMBER P.C. αρχικώς ιδρύθηκε ως Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.) με την επωνυμία K.M. BROKERS SINGLE MEMBER P.C. με το διακριτικό τίτλο REAL EST8 ESTATE OF LIFE SINGLE MEMBER P.C. ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.000 €. Στην συνέχεια το καταστατικό της τροποποιήθηκε σε  πολυπρόσωπη, με νέα επωνυμία K.M. BROKERS P.C. και διακριτικό τίτλο REAL EST8 ESTATE OF LIFE P.C.. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μεταβάλετε αυξητικά και  προκύπτει 500.000 ευρώ ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή που δόθηκε το δάνειο των 150.000 ευρώ στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Συνέταιρος της Gourdain Αλεξάνδρα κατά το ήμισυ στην εταιρεία είναι η Αικατερίνη Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας, κάτοικος Αθηνών Αττικής, οδός Πατριάρχου Ιωακείμ, αριθμ. 26, κάτοχος του υπ’ αριθμ. ΑΚ 043869/2011 Α.Δ.Τ., με Α.Φ.Μ. 050424450, Δ.Ο.Υ. Δ΄ Αθηνών και ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]  Η εταιρία δηλώνει επανειλημμένα ζημιές με αποτέλεσμα να μην πληρώνει φόρους.

Αικατερίνη Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας τυγχάνει να είναι η μητέρα του Γρηγόρη Δημητριάδη, δικηγόρου, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήτανε συνέταιρος και συνεργάζεται με τον εθνικό ληστή, απατεώνα Αριστείδη Φλώρο που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, συνελήφθη και κρατήθηκε φυλακισμένος για την υπόθεση υπεξαίρεσης ENERGA σε βάρος του Δημοσίου και σωρεία άλλων κακουργημάτων μεταξύ αυτών και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλο.

 

ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΣΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ;

Η δανείστρια Gourdain Αλεξάνδρα όπως την εμφανίζει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Δήλωση Πόθεν Έσχες [ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΛΩΣΗΣ : Δ1063-5892-3132-1101-3095-1 ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 2019 (χρήση 2018)], δεν είναι άλλη από την  η Αλεξάνδρα – Σταυρούλα Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, κάτοικος Παρισίων Γαλλίας αριθμ. 5 Quai Malaquais, PARIS, 75006 France και προσωρινά διαμένουσα στην Αθήνα Αττικής, οδός Αραβαντινού, αριθμ. 1, κάτοχος του υπ’ αριθμ. AN1358945/27-04-2016 Ελληνικού Διαβατηρίου με ημερομηνία λήξης 26/04/2021, με Α.Φ.Μ. 111511459, Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της διεύθυνσης κατοικίας των Παρισίων της δανείστριας  Αλεξάνδρας-Σταυρούλας Μητσοτάκη-Gourdain  επί της αριθμ. 5 Quai Malaquais, PARIS, 7500 η οποία τυγχάνει να είναι μόλις λίγα μέτρα από την 1, RUE DE BEAUNE 75007 PARIS, FRANCE γνωστή διεύθυνση κατοικίας το Σπίτι του Βολταίρου όπου βρίσκεται η οικία της συζύγου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της κας  ΜΑΡΙΑΣ-ΕΥΑΣ (Μαρέβας) ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ του ΒΟΙΤΕΚ.

Να θυμίσουμε ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη εμπλέκεται σε δίκτυο offshore εταιρειών με έδρα φορολογικούς παραδείσους γνωστούς για την εξυπηρέτηση και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 
Πληροφοριακά. Η μέση τιμή τετραγωνικού μέτρου της οικίας της Gourdain Αλεξάνδρας (αλλιώς Αλεξάνδρα – Σταυρούλα Μητσοτάκη του Κωνσταντίνου και της Μαρίας, κάτοικος Παρισίων Γαλλίας αριθμ. 5 Quai Malaquais, PARIS, 75006 France)  είναι € 23,319 / τετρ. μέτρο. [Δηλαδή 100 τ.μ. διαμέρισμα κοστίζει ca. 2.330.319 Ευρώ]. Ομοίως περίπτωση και η οικία της συζύγου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη. 

https://spoilers.gr/daneio-150-xil-euro-sto-kuriako-apo-tin-proedro-mko-actionaid-hellas-gourdain-alexandra-mitsotaki/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=daneio-150-xil-euro-sto-kuriako-apo-tin-proedro-mko-actionaid-hellas-gourdain-alexandra-mitsotaki


Λεπτομερές άρθρο για ολόκληρο το σόι εδώ:

Οικογένεια Μητσοτάκη: Όλο το κράτος στα πόδια της! – Τα μέλη της που κατέχουν… επιτελικές θέσεις! (+φωτο)


Με λάθος... σύνθεση το «μείγμα» για σύγκλιση 
στα αιολικά πάρκα 30.01.2020

Τάσος Σαραντής  

·         

Απ’ ό,τι φαίνεται, η ενδυνάμωση του κινήματος για την προστασία των Αγράφων από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών και οι διογκούμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην ανεξέλεγκτη επέλαση των αναρίθμητων αιολικών στα βουνά των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, ανέβασαν το θέμα ψηλά στην ατζέντα.

Κι εκεί που οι αδειοδοτήσεις παρέχονταν ασύστολα στις εταιρείες των αιολικών -σε πολλές περιπτώσεις εν αγνοία κατοίκων και φορέων-, πλέον, έστω και για τα προσχήματα, αναζητούνται… συγκλίσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε χθες στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο συζήτησης την αιολική ενέργεια από το Convergences Greece Forum - «Συγκλίσεις», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

«Ξεκινάμε με την κοινή παραδοχή ότι οι ΑΠΕ είναι σημαντικές για την Ελλάδα, θα πρέπει όμως να συζητηθεί το σωστό “μείγμα” ΑΠΕ, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Μία από τις ΑΠΕ είναι η αιολική και σε αυτήν θα εστιάσουμε στο συγκεκριμένο roundtable. Στόχος είναι να υπάρξει εκπροσώπηση όλων των απόψεων γύρω από το θέμα της αιολικής ενέργειας, αλλά και να συζητηθούν τα προβλήματα, ώστε να καταγραφούν τα σημαντικότερα σημεία που θα τεθούν υπόψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», αναφερόταν στην πρόσκληση προς τους συμμετέχοντες.

 

Εκπροσώπηση

Οι διοργανωτές αποφάσισαν ότι αυτό το στρογγυλό τραπέζι γι’ αυτό το καίριο ζήτημα δεν έπρεπε να είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά, πέραν του ότι ήταν κεκλεισμένων των θυρών, η επιλογή των συμμετεχόντων δεν διασφάλισε επ’ ουδενί την εκπροσώπηση όλων των απόψεων που, τελικά, θα τεθούν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους 22 συμμετέχοντες που είχαν προσκληθεί στο στρογγυλό τραπέζι υπήρχαν εκπρόσωποι από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), από την Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λόμπι των αιολικών.

Στο πάνελ συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι 3 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, που έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει τον λιγνίτη και όλα θα παράγονται με ΑΠΕ, εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που παρέχει αφειδώς τις άδειες για τα αιολικά πάρκα, εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ, 4 πανεπιστημιακοί καθηγητές, μεταξύ των οποίων ο Αρθούρος Ζερβός, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ και πρόεδρος του RΕΝ 21 (Διεθνές Δίκτυο Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πολιτικών για τον 21ο αιώνα), ενός μη κυβερνητικού οργανισμού με αντικείμενο την ταχεία προώθηση και ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον οποίο συμμετέχουν και ενώσεις ενεργειακών βιομηχανιών.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν και πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις, η πλειονότητα των οποίων υποστηρίζει την εξάπλωση των αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Όπως γίνεται φανερό, η μονομέρεια της άκρατης στήριξης των αιολικών κυριάρχησε σε αυτό το πάνελ και οι ποθούμενες από τους διοργανωτές… συγκλίσεις για ένα ζήτημα που αποτελεί άμεση απειλή για το ορεινό περιβάλλον της χώρας θα παραμείνουν στα χαρτιά.

Ενδεικτικό της ανισομέρειας στη σύνθεση του πάνελ είναι ότι ζητήθηκε η συμμετοχή εκπροσώπου μόνο του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Αγραφα, παρ’ όλο που κινήματα ενάντια στα αιολικά δραστηριοποιούνται και εξακολουθούν να γεννιούνται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα.

 

Αντίλογος

Τελικά, τα μέλη του κινήματος ενάντια στα αιολικά στα Άγραφα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο στρογγυλό τραπέζι και εκπρόσωποί του παρευρέθησαν έξω από τον χώρο, σηκώνοντας πανό με το σύνθημα «Δεν συγκλίνουμε, δεν συναινούμε! Τ’ Αγραφα, η Ευρυτανία και η Καρδίτσα δεν παραδίνονται». Και κατήγγειλαν την εκδήλωση «ως μέρος της επικοινωνιακής καταιγίδας του αιολικού λόμπι από την οποία έχουν αποκλειστεί επιστήμονες, θεσμικοί φορείς, συλλογικότητες και κινήματα σχεδόν από όλη την Ελλάδα, επειδή έχουν την άποψη ότι η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών είναι καταστροφική και ταυτόχρονα προτείνουν την αειφόρο - βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο τους».

 

Η εμπλοκή της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη 

Αυτό που προκαλεί επιπλέον εντύπωση είναι ότι πίσω από τη διοργάνωση αυτής της κλειστής συζήτησης βρισκόταν η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που δεν έχει εμπλακεί στην πολιτική, αλλά συμμετέχει στον δημόσιο βίο με ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Το 1998 ίδρυσε την ActionAid Hellas, στην οποία διατέλεσε πρόεδρος και αποχώρησε από το διοικητικό της συμβούλιο το 2017. Από το 2009, διατελεί πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Παρισιού. Διατέλεσε πρόεδρος της AFI/Action Finance Initiative, που ιδρύθηκε την Ελλάδα το 2014 ως Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Μικροπιστώσεων από την Action Aid και τη γαλλική ADIE. Είναι συνιδρύτρια του World Human Forum.

Πέρυσι, ίδρυσε στη χώρα μας το Convergences Greece Forum - «Συγκλίσεις» το ελληνικό τμήμα μιας γαλλικής πρωτοβουλίας, του Convergences Forum. Οπως αυτοσυστήνεται, πρόκειται για ένα «πρωτότυπο φόρουμ» που έχει στόχο «να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές της χώρας μας, αλλά και να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για “Συγκλίσεις”, ώστε να κατακτήσουμε τον απόλυτο στόχο: μία Ελλάδα με Μηδέν Αποκλεισμό, Μηδέν Αποτύπωμα Ανθρακα, Μηδέν Φτώχεια».

Το ενδιαφέρον της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη για την αιολική ενέργεια στη χώρα μας δεν εκδηλώθηκε μόνο με το κλειστό για το κοινό στρογγυλό τραπέζι. Μία μέρα πριν, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη συμμετείχε ως συνδιοργανωτής με τις «Συγκλίσεις» σε ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

«Απαιτούνται συγκλίσεις για να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο κόσμο. Ενα καινούργιο πολιτισμικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό μοντέλο. Απαιτούνται συγκλίσεις μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών, των επιστημόνων, των ΜΜΕ», ανέφερε κατά την ομιλία της στην ημερίδα.

Αλλά και την περασμένη Κυριακή, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη δεν παρέλειψε να βρεθεί σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας. Ωστόσο, για το ζήτημα των βιομηχανικών αιολικών στη χώρα μας οι επιθυμητές για εκείνη συγκλίσεις παραμένουν… αγεφύρωτες.

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/229102_me-lathos-synthesi-meigma-gia-sygklisi-sta-aiolika-parka

 

  

* Αποκατάσταση

Όπως μας διευκρινίστηκε, δεν συμμετείχε εκπρόσωπος της εταιρείας ENEL Green Power στο στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο συζήτησης την αιολική ενέργεια, που διοργανώθηκε στις 29/1 από το Convergences Greece Forum - «Συγκλίσεις», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».